L’efecte aleatori premiat a dos festivals d’EUA

El film “L’efecte aleatori”, un curtmetratge dirigit per Nofre Moyà, ha estat guardonat als certàmens Utopia Film Festival, Washington D.C., i al Social Justice Film Festival, a Seattle, ambdós als Estats Units. La cinta, que en sengles festivals competia en la categoria de Millor Curtmetratge, va obtenir la Menció d’Honor en el primer i el Silver Jury Price en el segon. Els certàmens es van celebrar durant el passat mes d’octubre, i la decisió dels jurats s’ha donat a conèixer durant les dues primeres setmanes d’aquest mes de novembre.

Utopia Film Festival és un certamen internacional que presenta pel∙lícules independents i de qualitat que reflecteixen l’esperit utòpic d’una vida millor a través del cinema.

Des de la seva creació, Utopia Film Festival ha seleccionat pel∙lícules que exploren visions utòpiques en multitud de formes, obres que entretenen, il∙luminen, i aborden temes com el community building, la diversitat cultural, les preocupacions socials i econòmiques, i les qüestions ambientals.

Utopia Film Festival es va posar en marxa a l’octubre de 2005 i la seva seu es troba a Washington DC ­Greenbelt, Maryland, Estats Units.

Social Justice Film Festival és un certamen internacional que reuneix a realitzadors de tot el món per explorar tots els aspectes dels drets humans, la igualtat, l’ecologia i la justícia. El seu objectiu és fomentar la interacció i la participació a través del cinema i esdeveniments, i mostrar les pel∙lícules que s’estan fent per instituir el canvi a tot el món.

Amb seu a Seattle, una ciutat coneguda per la política progressista, la innovació tecnològica i un meravellós entorn natural, el Social Justice Film Festival inclou en la seva programació esdeveniments i xerrades amb personalitats que posen el focus d’atenció en la injustícia social i mostra històries de la gent que està treballant per a un futur millor. En la passada edició de 2013, entre les seves activitats estaven incloses xerrades amb l’activista i autora del llibre “Dead Man Walking”, la germana Helen Prejean, i amb l’activista i actor Danny Glover.

Social Justice Film Festival exhibeix curtmetratges i llargmetratges documentals i de ficció dels EUA i de tot el món.

“L’efecte aleatori” narra la història d’una petita comunitat autònoma que, en plena crisi econòmica, està a punt d’entrar en fallida. Aleix Dalmau, un modest biòleg, descobreix una molècula que causa aleatòriament la mort entre els membres del grup on és aplicada. Polítics i empresaris extorsionen Aleix perquè s’inoculi la molècula entre les classes més baixes de la comunitat.

A la cinta intervenen Enric de las Heras, Santi Celaya, Lydia Sánchez, Baltasar Cortés, Toni dels Àngels, Enric García, Nofre Moyà, i compta amb la participació d’Aina Cortés, Maria Estany i Miquel Bergas. La fotografia és de Javier González, el so d’Oscar Eguía i el disseny gràfic de Lluís Ozonas. La música és de l’autor francès René Aubry, de l’àlbum “Refuges” amb autorització de l’editor Hopi Mesa.

El guió, de Nofre Moyà amb la col∙laboració de David Mataró, està inspirat en el relat “The Winnowing” d’Isaac Asimov. La producció, que va anar a càrrec de Quindrop Produccions, va obtenir ajudes de la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats, a través de la Direcció General de Cultura i Joventut, i de l’Institut Ramon LLull. El rodatge va tenir lloc a l’edifici de La Misericòrdia, amb la col∙laboració del Consell Insular de Mallorca.