Estrena del documental Valldemossa, el lloc més hermós del món

Alix François Meier els convida a l’estrena del documental “Valldemossa el lloc més hermós del món” el proper 9 de desembre de 2010 a les 19:00 hores en la seva versió en alemany i a les 20:30 hores en la versió catalana al Club Diario de Mallorca (C/ Puerto Rico 15, Palma).

El realitzador francoalemany és membre de l’Associació de Cineastes de les Illes Balears (ACIB) i treballa per a la cadena europea de cultura ARTE. El seu projecte documental, produït per Cinètica Produccions, es va iniciar l’any 2007 i ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Valldemossa, la comissió Any Chopin del Govern dels Illes Balears, l’Institut Ramon Llull i la Helmut Arenz Kulturstiftung.

Sinopsi

A l’hivern del 1838-39, el compositor francès Frédéric Chopin i la seva dona, l’escriptora George Sand, varen passar amb els seus fills un hivern a Valldemossa a la recerca de l’entorn idoni per a la millora de la salut del músic. Durant la seva estada, Chopin va composar els 24 preludis de l’Opus 28, i George Sand va inspirar-se per escriure el seu famós llibre “Un hivern a Mallorca”. Com és sabut, les diferències culturals, la cruesa de l’hivern, l’aïllament i la malaltia de Chopin varen convertir aquesta estada en una experiència difícil per a la parella d’artistes, que varen marxar de Valldemossa molt abans del que tenien previst.

Malgrat tot, es varen enamorar de la terra i dels paratges que envoltaven el poble, igual que una altra famosa parella, Michael Douglas i la seva dona Catherine Zeta-Johnes. I no són els únics: joves i vells, locals i estrangers, expressen una i altra vegada la seva preferència per aquesta petita vila situada al cor de Mallorca. Les coses han canviat molt des de la visita de Chopin i Sand, i ara a Valldemossa hi conviu gent de tota procedència. La integració és molt més fàcil que fa un segle, i el caràcter dels habitants de Valldemossa és molt més obert que aleshores.

Però què és allò que té Valldemossa per a haver atret a tants estrangers, artistes i visitants al llarg dels anys? Com ha canviat la gent del poble des de la complicada visita de Chopin i Sand? Per què molts dels habitants de Valldemossa trien quedar-s’hi malgrat tenir l’oportunitat de marxar a altres ciutats menys isolades? El documental Valldemossa, el lloc més hermós del món investiga i mostra qui és la gent de la Valldemossa d’ahir i d’avui a la recerca de resposta a aquestes preguntes.

Després de 170 anys i gràcies a l’estada de Chopin i George Sand, Valldemossa és un dels pobles més coneguts d’Espanya. El realitzador Alix François Meier, que coneix Valldemossa des de fa deu anys, ha seguit durant els darrers anys la vida d’alguns habitants com el carter Sebastià Morey, l’americana Ruth Ells, el batle Jaume Vila o la jove dependenta Cecilia Vidal Bethencourt.

El seu documental de caire íntim contrasta amb el rodatge d’escenes de ficció, que hem rodat amb actors i figurants que hem trobat al poble. Aquestes escenes il.lustren l’estada de George Sand i Fréderic Chopin i intenten donar  una resposta a la pregunta: qui són els Valldemossins i com ha canviat el poble des de 1839.